Forskare ber unga om hjälp med utveckling av unikt batteri

25 november 2013

Grönslick är en besvärlig alg, som forskarna utvecklat ett algbatteri ifrån.

Inom projektet Enesca vid Uppsala universitet har forskare inom nanoteknologi och kemi utvecklat ett organiskt batteri, det första någonsin baserat på algcellulosa. Forskarna söker nu kreativa idéer för att kunna rikta in den fortsatta utvecklingen av batteriet.

För att kunna rikta in den fortsatta utvecklingen av batteriet lanserar Enesca-forskarna nu Enescatävlingen, en tävling där gymnasieelever och högskolestuderande inbjuds att föreslå konkreta användningsområden för det unika batteriet. De har chansen att få expertstöd för att utveckla sin idé och dessutom vinna 30 000 kr.  

Forskningsledarna hoppas få nya idéer om var batteriet kan göra mest nytta, men vill framförallt engagera unga i aktuell forskning kring framtidens hållbara energilagringssystem och sprida information om detta.
 
Det nya batteriet har unika egenskaper, det är tunt, kan laddas på kort tid och innehåller inga metaller, så det skulle kunna kastas med annat brännbart avfall. I dagsläget är det inte aktuellt att byta ut gängse batterier utan forskarna letar främst efter nya platser där vanliga batterier av olika anledningar inte kan användas.
 
-   Tävlingen är ett viktigt komplement till den mer traditionella marknadsanalys som redan gjorts och genom att engagera Sveriges ungdomar hoppas vi få idéer på applikationer som vi missat, säger Mateo Santurio, kommersialiseringsansvarig för Enesca. Ambitionen är att både tekniken och tävlingen som sådan även ska kopplas till undervisningen i landets gymnasie- och högskolor.

Tävlingen, som arrangeras inom forskningsprojektet Enesca, är öppen för alla gymnasieelever och högskolestuderande. Det enda man behöver göra för att delta är att filma sig själv, eller tillsammans med andra, i en minut där man beskriver den produkt eller område där man helst vill se batteriet. Filmen laddar man sedan upp på Enescas hemsida, www.enesca.se. Tre team eller individer från gymnasium respektive högskola kommer att få hjälp att utveckla sin idé och sedan presentera den framför en panel av experter och tävla om prissumman på 30 000 kr.

Tävlingen öppnar måndagen 25 november kl. 12. För mer information om tävlingen och för att tävla: www.enesca.se