Fyra elitidrottande studenter får stipendium

10 maj 2019

Vid Uppsala universitet finns många studenter som parallellt med sina studier idrottar på elitnivå och sedan några år tillbaka finns ett särskilt stipendium riktat till denna grupp. Årets stipendiemottagare är aktiva inom friidrott, klättring, innebandy och gymnastik.

De fyra studenterna är:

Kerstin Axelsson, studerande på civilingenjörsprogrammet STS och aktiv inom friidrott i Hässelby SK. Kerstin Axelsson har flera medaljer från junior-SM-tävlingar i långdistanslöpning och tar i år steget upp till senior.

Hanna Lif, studerande på läkarprogrammet och aktiv samt tränare inom klättring. Hanna Lif har lång erfarenhet som tränare inom tävlingsklättring och är tränarutbildare inom Svenska Klätterförbundet. Sedan årsskiftet har hon uppdraget som landslagscoach för juniorlandslaget i sportklättring.

Fredrik Lindholm, studerande på grundlärarprogrammet och aktiv inom innebandy i Storvreta IBK. Fredrik Lindholm har spelat i Storvreta hela sin karriär och har med detta lag vunnit bland annat SM-guld och Champions Cup. Utöver spel med a-laget hjälper han till som ledare för klubbens juniorer.

Gustav Tingelöf, studerande på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik och aktiv inom gymnastik i Uppsala gymnastikförening. Gustav Tingelöf är med i seniorlandslaget i trampolin och har vunnit SM-medaljer i alla valörer samt ett NM-silver. Under 2018 placerade han sig i både VM och EM.

Stipendierna delas ut under välkomstmottagningen för nya studenter i höst. Uppsala universitet arbetar för att vara ett idrottsvänligt universitet och i samband med att rutiner för elitidrottande studenter togs fram 2015 inrättades ett stipendieprogram. Fyra elitidrottande studenter tilldelas varje år fram till år 2021 ett stipendium på 25 000 kronor.

 

Om stipendiet

Behöriga att söka är aktiva studenter vid Uppsala universitet som bedrivit minst en termins studier på minst halvfart med godkända resultat. Idrotten ska ingå i något av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund. Individuella idrottare ska tävla på lägst nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag. Elilagsidrottare ska spela i någon av de två högsta nationella serierna. Även tränare av elitlag, eller förbundskapten eller förbundstränare kan söka. En sammanvägning av studie- och idrottsmeriter sker av en kommitté bestående av representanter för universitetet, studentkåren och Upplands Idrottsförbund.