Klart med ny rektor vid Uppsala universitet

19 november 2020

Anders Hagfeldt

Anders Hagfeldt tillträder som rektor 1 januari 2021.

Nu har regeringen beslutat att utse solcellsforskaren och professorn i fysikalisk kemi Anders Hagfeldt som rektor vid Uppsala universitet. Han tillträder den 1 januari 2021.

– Jag ser fram emot ett gott samarbete tillsammans med Anders Hagfeldt som rektor vid Uppsala universitet, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Anders Hagfeldt har tidigare både studerat och varit professor vid Uppsala universitet. Han var till exempel med och byggde upp Ångström Solar Center i Uppsala i mitten av 90-talet. Idag är han professor och verksamhetsledare vid Laboratory of Photomolecular Science, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

– Jag känner mig oerhört priviligierad att som rektor få vara engagerad i verksamheterna i det kompletta universitet som Uppsala universitet är, säger Anders Hagfeldt. Jag ser rollen som rektor som en katalysator för att skapa möjligheter och support för kollegorna att få bedriva fri grundforskning och skapa unika och världsledande tvärvetenskapliga forsknings- och undervisningsplattformar.

Anders Hagfeldt ser fram emot att ta sig an uppgiften som rektor för Uppsala universitet.

– Uppsala har mycket stor potential och här finns stora möjligheter att samarbeta över verksamhetsområdena. Och jag tror mycket på internationalisering. Det finns många utmaningar som kräver globala insatser. Uppsala universitet kan spela, och spelar redan idag, en väldigt viktig roll i världen. Samtidigt ser jag spännande möjligheter internt och lokalt, till exempel potentialen i Campus Gotland och samverkan med kunskapsstaden Uppsala och näringslivet.

Anders Hagfeldt tillträder som rektor den 1 januari 2021. Prorektor blir Coco Norén, professor i franska vid Uppsala universitet.

Om anders Hagfeldt

Anders Hagfeldt tog grundexamen i fysik och kemi och en doktorsexamen i fysikalisk kemi vid Uppsala universitet. 2004 blev han professor i kemisk fysik i Uppsala och några år senare i fysikalisk kemi. Sedan 2014 är han verksam som professor vid Laboratory of Photomolecular Science, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Under 2000-talet har han också varit gästprofessor eller adjungerad professor i Kina, Frankrike, Korea, Singapore, Saudiarabien, Indien och Spanien.

Han är också medlem i flera vetenskapliga akademier – bland annat Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Vetenskapsakademien och European Academy of Sciences.

Läs intervjun med Anderts Hagfeldt: Solcellsforskare och blivande rektor