Allt fler skriver högskoleprovet vid Uppsala universitet

24 oktober 2013

I helgen är det återigen dags för högskoleprovet. Ovanligt många har anmält sig till proven runt om i landet och vid Uppsala universitet är det 28 procent fler som skriver i år jämfört med höstterminen 2012.

3 236 personer har anmält sig till högskoleprovet i Uppsala på lördag. I Visby kommer 224 personer att bänka sig med pennan i högsta hugg.

Trenden visar att det blir allt mer populärt att skriva högskoleprovet. Utan att räkna med Campus Gotland, som är en ny del av Uppsala universitet, har anmälningarna ökat med nästan en tredjedel sedan höstterminen förra året. I hela landet är 63 412 personer anmälda till provet på lördag, vilket är en ökning med 23 procent sedan förra höstterminen.

Eva Söderman, chef för Enheten för studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet, ser flera anledningar till att allt fler vill skriva högskoleprovet.

- I senaste antagningsomgången hade vi många reserver. Jag tror att fler ser att man har större möjlighet att komma in om man söker med både betyg och högskoleprov. Vi ser också att det nya betygssystemet i gymnasieskolan gör det svårt för elever att få högsta betyg. Eleverna vill då komplettera med högskoleprovet och många har sett att det lönar sig att skriva det flera gånger.

De som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antagningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar alltså chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat, kan högskoleprovet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten.

Senast uppdaterad: 2021-02-04