Uppsala universitet – en lång historia

2 oktober 2013

Följ med på en spännande resa i Uppsala universitets historia med många gotländska kopplingar. Universitetsguide Mikael Norrby berättar.

Campus Gotlands bidrag till Visbydagen/Kulturnatten är en föreläsning av universitetsguide Mikael Norrby. Under rubriken "Uppsala universitet - en lång historia" kommer han att berätta om drygt 500 år av universitetshistoria med flera gotländska kopplingar.

Mikael Norrby är anställd som guide vid Uppsala universitet och en stor del av hans uppdrag är att ta emot och guida rektors officiella gäster. När han nu kommer till universitetets nyaste campus är det naturligt att lyfta fram de kopplingar som finns mellan universitetet och Gotland genom historien.

-Jag tror och hoppas att många gotlänningar känner till Betty Pettersson, Sveriges första kvinnliga student som kom från Visby. Vad däremot kanske är mindre bekant är att en av de allra första studenterna vid universitetet också var gotlänning – och hans anteckningsböcker finns kvar, berättar Mikael.

Mikael Norrby kommer att ta med en kopia på ett uppslag ur dessa anteckningsböcker från 1400-talet. Originalet finns utställt i Museum Gustavianum i Uppsala.

Föreläsningen äger rum lördag 5 oktober 18.30 i Restaurang Maltfabriken (fd Högskolerestaurangen) som håller öppet mellan kl 18 och 20 denna kväll. Före och efter föreläsningen bjuds på medeltidsmusik med Petter Åkesson. Den 7 oktober är universitetets födelsedag och för att fira detta kommer en gåva att delas ut till de 50 första som kommer till föreläsningen.

För mer information, kontakta:

Mikael Norrby universitetsguide

Telefon: 018-471 2895
E-post: mikael.norrby@uadm.uu.se

eller Petra Lindberg

kommunikatör Uppsala universitet – Campus Gotland

Telefon: 018 471 8249 eller 0498 10 8249
E-post: petra.lindberg@uadm.uu.se

Senast uppdaterad: 2021-02-04