Gunilla Hasselgren från ”Fråga doktorn” blir hedersdoktor

26 januari 2016

Gunilla Hasselgren utbildade sig till läkare i Uppsala.

Gunilla Hasselgren är en av 18 nya hedersdoktorer som promoveras på fredag. I TV-programmet Fråga doktorn förmedlar hon medicinsk kunskap till cirka en miljon tittare i veckan. Allt började med en utbildning till läkare i Uppsala.

På fredag är det promotion vid Uppsala universitet. En av dem som ska ta emot hatt och diplom i den högtidliga ceremonin är Gunilla Hasselgren, känd från TV-programmet Fråga doktorn.

– Uppsala ligger mig varmt om hjärtat så jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag skulle bli hedersdoktor, säger hon.

Gunilla Hasselgren kom till Uppsala som 25-åring år 1987. Under några händelserika år utbildade hon sig till läkare. I Uppsala träffade också sin blivande make, som var en av hennes kurskamrater.

Brinner för folkbildning

Tillsammans flyttade de till Karlstad efter utbildningen och Gunilla Hasselgren har de senaste 14 åren varvat arbete på vårdcentral med TV-inspelningar.

Våren 2003 startade serien i SVT, där Gunilla Hasselgren är medicinskt sakkunnig. Hon besvarar frågor, både insända och från tittarna, och ger förebyggande råd om hälsa.

– Ett sådant viktigt uppdrag kan man inte säga nej till! Jag ser hedersdoktoratet som det finaste kvittot på det arbetet.

Med en miljon TV-tittare i veckan har hon verkligen nått ut med sin läkarkunskap. Hon säger själv att hon brinner för folkbildning.

– Jag vill ta reda på vad folk är oroliga för och vad de undrar över. Inte använda de svåra orden, även om jag använder dem i yrket, utan förenkla och förklara. Det var också därför jag valde allmänmedicinen. Det är viktigt att sätta medicinen i ett perspektiv, att vara med ute i samhället och vända blicken utåt.

Läs mer om promotionen den 29 januari