Uppsala universitet en vinnare genom århundradena

10 februari 2016

Uppsala universitet kommer på plats elva på topp25-listan över universitet äldre än 400 år. Listan har tagits fram av Times Higher Education, THE, för att uppmärksamma Shakespeares 400-årsjubileum.

Det är ingen ny rankning som tagit fram, utan man har brutit ut alla lärosäten äldre än 400 år ur deras senaste rankning som presenterades i  september 2015.

-    Även om det inte är en ny ranking så sätter den ljuset på det vi brukar säga, att vi har en tradition av förnyelse. Jag tycker att vi har anledning att känna oss stolta,  säger rektor Eva Åkesson.

Duncan Ross, data- och analyschef vid THE, kommenterar att listan visar starten på vårt moderna universitetssystem. När nu Shakespeare uppmärksammas över hela världen under jubileumsåret blir det tydligt att det finns många teorier om vem han var.

-    Vi tyckte i det sammanhanget att det skulle vara roligt att titta på de universitet som en mer utbildad Shakespeare kunde ha valt, säger Duncan Ross i en kommentar.

I topp på 25-listan finner man Oxford University, Cambridge University och Edinburgh University. Uppsala universitet med plats elva är bäst placerat i Norden, följt av Köpenhamns universitet på plats 12.

Läs mer om rankningen och se hela THE:s lista.