Ny världsrankning: Uppsala universitet på plats 63

16 augusti 2017

Uppsala behåller sin position som ett av de 100 bästa universiteten i den senaste rankningen av världens främsta lärosäten. I 2017 års rankning från Jiao Tonguniversitetet i Shanghai hamnar Uppsala universitet på plats 63 som ett av tre svenska lärosäten på topp-100-listan.

Varje år gör Jiao Tonguniversitetet i Shanghai en rankning av världens universitet – den så kallade Shanghairankingen (ARWU – Academic Ranking of World Universities). Det är en av de mer omtalade globala rankningarna av lärosäten. De 500 främsta av världens mer än 20 000 universitet tas med i listan som grundar sig på sex olika indikatorer; bland annat antal artiklar i Science Citation Index och Social Sciences Citation Index samt antal nobelpristagare.

Listan har inte förändrats så mycket sedan förra året. Uppsala universitet finns med bland de 100 främsta universiteten i världen på plats 63 i årets rankning. Förra året fanns Uppsala universitet med på plats 60.   

– Shanghai-rankingen är en prestigefull rankning och det är glädjande att vi håller vår fina position på den listan, säger prorektor Anders Malmberg.

Två andra svenska lärosäten finns även i år med på topp-100-listan: Karolinska Institutet (plats 44) och Stockholms universitet (plats 74).

USA dominerar som tidigare listan med Harvard, Stanford, MIT och Berkeley i topp av de 16 amerikanska universiteten som placerar sig bland de 20 främsta. Här återfinns också där också Cambridge, Oxford, University College London och Swiss Federal Institute of Technology Zurich.

Läs mer om Shanghai-rankningen