CV och personligt brev

CV och personligt brev (bild)

Dina ansökningshandlingar kan vara den första kontakten med en arbetsgivare. Målet är att fånga arbetsgivarens intresse och väcka nyfikenhet så att du blir kallad till intervju. Du behöver inte berätta allt, bara tillräckligt för att de ska vilja träffa dig.

Kolla gärna upp arbetsgivaren och branschen innan du skriver din ansökan. Ju mer du vet, desto mer intressant blir du ofta för arbetsgivaren.

En bra ansökan består oftast av ett CV (Curriculum Vitae) och ett personligt brev. CV är det viktigaste dokumentet när du söker jobb eftersom det innehåller dina tidigare erfarenheter såsom arbeten och utbildning och eventuellt utvalda egenskaper. I det personliga brevet får du möjlighet att presentera dig själv och varför du söker jobbet. CV och personligt brev ska komplettera varandra.

På nätet finns det en mängd olika sidor med tips när du ska skriva ditt CV och personliga brev. Nedan listar vi en del, men sök gärna på egen hand efter fler.

Mallar och exempel

Länkar med mer info och skrivtips

  • Arbetsförmedlingen har mycket information och skrivtips samt exempel på CV och personligt brev
  • Cv-handboken: Sajt med massor av tips och exempel på CV och personligt brev
  • Monster har både stora och små tips
  • Jobbsafaris karriärcenter har många tips kring ansökningshandlingar och verktyget Textmaskinen som kan hjälpa dig sätta ihop din ansökan.

Vill du ha hjälp med CV-granskning, vänd dig till våra Studie- och karriärvägledare via vår tidsbokning i TimeCenter.

Med hjälp av vår CV-granskning kan du få återkoppling på din jobbansökan med konkreta råd om vad du kan förbättra för att du ska sticka ut ur mängden och hur du på bästa sätt beskriver dina styrkor och erfarenheter för att öka dina chanser att få det jobbet du söker.